Trendspaning: äta och umgås

äta och umgåsTrädgården har blivit en plats där vi bland annat ägnar oss åt att äta och umgås. Liksom på gator och torg, så möter vi gärna våra vänner över en bit mat eller något gott att dricka. Det gör att uteplatsen, eller trädäcket har blivit viktigt, som en förlängning av vardagsrummet. Det är ganska stort och ska gärna ligga i samma höjd som golvet där inne, så att man lätt kan röra sig in och ut.

Laga mat

Men det gäller att verkligen ta tillvara ytan, så att den blir den där platsen där man kan leva ett aktivt liv med sin familj och sina vänner. Många av oss grillar gärna, när vi är ute i trädgården – en aktivitet som utvecklas mer och mer mot att man vid uteplatsen har ett helt utekök. Då har alla möjlighet att umgås, medan man lagar mat och ingen blir stående ensam i köket där inne. Det finns på marknaden färdiga kök, men man kan också enkelt bygga ett själv.

Matplats, lounge

I anslutning till grillen/uteköket ligger matplatsen, där familjen äter och umgås. Det ska dock vara möjligt att enkelt utvidga matplatsen så att vänner och släkt får plats.

Man vill ofta kunna sitta lite bekvämare och vardagsrummets soffgrupp har flyttat ut i form av så kallade “loungemöbler”. Vad man då ska tänka på är att dynor och kuddar ska ha en förvaringsplats, som är enkel att använda, så att man snabbt kan stoppa undan textilierna vid regn.
Har man dessutom ordnat bra utebelysning, så kan man vara ute och umgås med sina vänner till långt fram på småtimmarna.

Sol och vindskydd

Det är inte alla dagar som man vill sitta i full sol. Det måste finnas en plats där man kan dra sig undan i skuggan. Det kan vara så enkelt som att man har en eller ett par parasoller på uteplatsen, alternativ att man spänner upp ett solsegel. Man kan också göra en mer permanent anläggning i form av en pergola, som man kan leda upp klängväxter på.

På trädäcket vill man gärna ha lä. Något som man löser med hjälp av spaljéer, där man också kan leda upp växtligheten. Det ger dessutom en behagligare upplevelse när man vistas på trädäcket, i det att man känner sig mer skyddad mot insyn.