Boboliträdgården

Boboliträdgården

Boboliträdgården (italienska: Giardino di Boboli) är en historisk park i staden Florens, som öppnades för allmänheten 1766. Ursprungligen designad för Medici, representerar den ett av de första och viktigaste exemplen på den italienska trädgården, som senare fungerade som inspiration för många europeiska hov. Det stora grönområdet är ett riktigt friluftsmuseum med statyer i olika stilar …

Skapa en hållbar trädgård

Skapa en hållbar trädgård

Välkommen att utforska en värld av grönska och miljömedvetenhet! I min senaste artikel delar jag insikter och tips om hur man kan skapa en hållbar trädgård. Upptäck hur du kan skapa en trädgård som inte bara är vacker, utan också gynnar miljön och främjar biologisk mångfald. I artikeln kommer du att få lära dig vad …

Florens gröna oaser, Giardino dell'Iris:

Florens gröna oaser

Florens, känt som vaggan för renässanskonst och kultur, bär inte bara på historiska skatter inom sina konstmuseer och arkitektoniska mästerverk, utan också i sina förtrollande trädgårdsmiljöer. I och kring denna toscanska pärla blomstrar trädgårdar som talar om en historia lika rik som stadens konstnärliga arv. Giardino di Boboli: Renässansens skulpturer bland grönskan Giardino di Boboli …

Villa d'Este trädgården

Villa d’Este

Villa d’Este, världens vackraste trädgård, ligger ungefär tre mil utanför Rom. Vill man besöka den tar man metron, linje B, från Stazione Termini. Man åker med ända ut till ändstationen vid Rebibbia och tar därifrån buss nummer ett vidare ut till en liten stad som heter Tivoli. På vägen ut reser man genom ett vackert …

Sacro Bosco i Bomarzo

Sacro Bosco i Bomarzo

I hjärtat av Italiens sköna landskap, långt ifrån de översvämmade turistorterna, gömmer sig en dold pärla som få har hört talas om. Sacro Bosco i Bomarzo, även kallad “De förtrollade trädgårdarna” eller “Monsterparken”, är en fascinerande plats som bär på en rik historia och en unik estetik som tar besökaren till en annan tid. Sacro …

Villa Giulia, Rom

Rom – dess historiska trädgårdar

Rom, staden som bär på antika hemligheter på varje gata och torg, gömmer ännu mer än vad som möter ögat. För den som söker en resa tillbaka i tiden, där historiens vingslag känns genom doften av blommor och suset av blad, finns en rik samling av historiska trädgårdar i och omkring Rom. Dessa gröna oaser …

Italienska trädgårdar

Italienska trädgårdar

Italien, känt för sin rika historia, konst och gastronomi, har även en lång tradition av fantastiska trädgårdar. Italienska trädgårdar är som konstverk i naturen, där varje blomma och varje stig är noga utformad för att skapa en harmonisk och vacker miljö. Att utforska dessa trädgårdar är som att gå igenom en levande historia, där varje …

jordärtskockor

Växter för din trädgård – jordärtskockor

Jordärtskockor, även känd som solrotsknöl eller topinambur, är en mångsidig rotfrukt som inte bara bjuder på en unik smak utan också har imponerande hälsofördelar. Trots att den har funnits i naturen i århundraden har jordärtskockan fått förnyad uppmärksamhet för sina näringsrika egenskaper och kulinariska användningsområden. I denna artikel kommer vi att utforska vad som gör …

Nya gångar i Lövestad

Nya gångar i Lövestad

Under sommaren gjorde jag nya gångar i Lövestad, enligt min plan. Kanske lite i fel ordning, man brukar vanligen göra hårdgörning först och därefter plantera. Eftersom jag ville ha plantorna i marken så fort som möjligt på våren, för att de skulle etablera sig så mycket som möjligt innan eventuell sommartorka, så blev gångarna gjorda …

isop

Växter för din trädgård – Isop

Isop, Hyssopus officinalis, är en av de växter som ingår i min serie artiklar om växter som ligger rätt i tiden. Det handlar om växter som bidrar till en hållbar trädgård där ditt miljöavtryck blir så litet som möjligt. Din trädgård kanske till och med bidrar med något positivt för miljön. De har dessutom fördelen att …

kvitten

Äkta kvitten

Äkta kvitten, vetenskapligt känd som Cydonia oblonga, är en ovanlig frukt som ofta förbises i moderna fruktträdgårdar och livsmedelsbutiker. Denna blygsamma frukt bär på en rik kulturhistoria, har näringsinnehåll och skönhet som har inspirerat konstnärer i århundraden. I denna artikel kommer vi att utforska de fascinerande sidorna av Cydonia oblonga och dess plats i vår …

Sommarens projekt

Sommarens projekt

Ett av sommarens projekt, som börjar närma sig slutförandet. Trädgården är uppbyggd i tre terrasser, egentligen fyra om man räknar in entrésidan. De olika terrasserna bärs upp av terrassmurar i form av L-stöd klädda med corténstål. De hårdgjorda ytorna har ett slitlager av grå normalhyvlad kalksten från Öland. Även en stor del av växtligheten har …

Amiral, fjäril

Amiral i vår trädgård

Fjärilen Amiral har börjat besöka oss flitigt, tillsammans med andra pollinerare, i och med att vi fick stora delar av gatusidans perennrabatt planterad i våras. Amiralen, Vanessa atalanta, är en av våra mest karakteristiska fjärilsarter och förtjänar en närmare titt. Amiralens utseende är slående med sina svarta vingar som är markerade av ett brett rött …

Kryddor vid uteköket

Odla kryddor vid uteköket

När vi tänker på sommaren och utomhusmatlagning, föreställer vi oss ofta solsken, glada skratt, och det ljuvliga doften av grillad mat som fyller luften. För att verkligen lyfta dina grilläventyr till en ny nivå och göra dina rätter minnesvärda, bör du överväga att inkludera kryddor vid ditt utekök. Att odla och använda färska kryddor är …

Nu planerar jag årets sådd i vårt trädgårdsland.

Trädgårdsland hör till i en trädgård tycker jag. I Lövestad har vi ett trädgårdsland, som jag tyvärr inte riktigt hunnit ägna mig så mycket åt som jag skulle vilja. Det ska bli ändring på det nu, när vi ändå har grävt upp i stort sett hela trädgården. Det jag tänkt börja med redan nu är …

Prunus spinosa, slån

Växter för din trädgård – slån

Prunus spinosa, slån, är en av de växter som ingår i min serie artiklar om växter som ligger rätt i tiden. Det handlar om växter som bidrar till en hållbar trädgård där ditt miljöavtryck blir så litet som möjligt. Din trädgård kanske till och med bidrar med något positivt för miljön. De har dessutom fördelen att …

Skissprojekt i Skurupstrakten

Skissprojekt i Skurupstrakten

Jag har precis slutfört ett skissprojekt i Skurupstrakten. Det var ett utkast, eller en s.k. konceptskiss till en trädgård/park. Ett spännande uppdrag, där jag som underlag använde flygfoton kompletterat med observationer och uppmätning på plats. Detta första utkast har som syfte att i grova drag få grepp om ytorna och hur de kan användas.Jag hoppas …

Min plan för trädgården

Min plan för trädgården i Lövestad

Jag har gjort en första plan för trädgården i Lövestad, som jag håller på att återuppbygga. Den ska delvis knyta an till den gamla trädgården och dels till egna tankar. Hållbarheten i min plan för trädgården i Lövestad Jag vill experimentera med att åstadkomma en hållbar trädgård, lite enligt de tankar jag skrivit om tidigare. …

Lövestads åsar

Lövestads åsar

Som en skogsklädd oas höjer sig Lövestads åsar över åkrarna, ett par kilometer från Lövestad by. På sommaren bildar bokarna en grönskimrande, högstammig pelarsal. Och under försommaren doftar den av ramslök, som växer rikligt här tillsammans med lundarv och gulplister, På vintern kan marken ”koka” av stora flockar med bofinkar och bergfinkar som äter sig …

Projektet i Bjärred snart klart

Projektet i Bjärred snart klart!

Projektet i Bjärred är snart klart. Det är lite smådetaljer kvar att komplettera, men en paus får göras medan husets fasader renoveras av byggmästaren. Kalkstenen tog många månader att få på plats, men det var värt det. Ingen betong användes, utan kalkstenen klamrades mot de bakomvarande T- och L-stöden. Ett gediget arbete utfört av Ölands …

häckplantering

Häckplantering i Lövestad

Våren 2022 i Lövestad började med häckplantering, som ersättning för den gamla hagtornshäcken och syrenerna. Våren 2022 började med att förbereda för häckplantering och även längre fram grässådd. Vi började med att fräsa hela ytan och få bort så mycket rötter och sten som möjligt. Innan fräsning hade jag det tunga arbetet att återställa stenmurarna, …

Benestads backar majviva

Benestads backar

Benestads backar blev 1961 naturreservat, för att skydda ett område som har ett mycket stort geologiskt och botaniskt värde. Av en tillfällighet körde vi förbi i fredags, vilket vi gjort många gånger förr, utan att lägga märke till skylten, som hänvisar till naturreservatet. Vi bestämde oss för att köra hit under söndagen, vilket vi också …

Kalkning av väggar i vårt Lövestad

Kalkning av väggarna i vårt Lövestad

Under våren 2021 var det dags för kalkning av väggarna i vårt Lövestad. Vi hade redan under sommaren 2020 målat fönster. Skaffade en byggställning så att vi till och med kunde måla vindsfönstren, något vi inte gjort på flera år. Jag hade redan för ett par år sedan kalkat väggarna, men totalt misslyckats. Efter första …

Brunnsborrning i vårt Lövestad

Brunnsborrning i vårt Lövestad

Nu är det dags för brunnsborrning i vårt Lövestad, efter att den gamla brunnen sinat. Häng med och följ arbetet med det och mycket annat i vårt Lövestad. Vårt hus strax utanför Lövestad köpte vi för 30 år sedan. Då var det en ruin, med sönderslagna fönster, nerrasad puts, inget vatten, inget avlopp, ingen el. …

Nya projekt

Nu har snart 2021 gått till ända och man kan börja se fram emot 2022. Ett år som jag hoppas kan ge många spännande projekt. Jag vet redan nu att jag i varje fall har två nya projekt, som jag under 2021 gjorde utkast till. De ska nu tas vidare till ett mer utarbetats skissförslag. …

Det börjar röra sig framåt

Det börjar röra sig framåt!

Det börjar röra sig framåt i villaprojektet i Bjärred. Kalkstensmurarna börjar komma på plats och planen är att de ska vara klara till jul. Poolen på den översta terrassen är förlängd och väntar på montering av olika detaljer, cover, mosaik, mm. Vi har även schaktat för en byggnad i anslutning till poolen, som ska innehålla …

Plantskola Marbella

Studiebesök på en plantskola.

Under förra veckans resa till Marbella passade jag på att göra ett studiebesök på en plantskola. Här hittade jag lite andra växter än jag är van vid. Just denna plantskola hade allt från inomhusväxter och “sommarblommor” till jättestora träd. En del växter kände jag igen, även om jag inte använder dem, för att de hos …

kalkstensmurarna

Kalkstensmurarna på gång!

Nu är vi på gång och bygger kalkstensmurarna på villa projektet i Bjärred. Efter sommaruppehåll, mm är nu muraren från Ölands stenteknik på plats och kallmurar murarna, d.v.s. lägger dem utan cementfog. Ett tungt jobb, att för hand lägga alla stenblock på plats och med stålklammer fästa dem mot L-stöden. Men det blir snyggt!

alla stödmurar på plats

Alla stödmurar på plats!

Nu är alla stödmurar på plats i villaträdgården i Bjärred. Dessutom är trapporna gjutna. Allt gick smidigt tack vare ett gott samarbete med Otto Nilssons Byggnads AB och D&P anläggning. Det är nog många som undrar vad det ska bli av detta, men vad de inte vet är att alla betongelement ska kläs med kalksten …

Bra utomhusbelysning

Bra utomhusbelysning

Vi har under det gångna året lärt oss att vistas utomhus lite mer än tidigare och med en bra utomhusbelysning kan vi utnyttja trädgården ännu längre under sena kvällar – ja till och med nätter. In-lite erbjuder en lågvoltsbelysning, på 12 volt. Då kan du låta belysningen vara tänd hela natten, utan att behöva bekymra …

Snart dags för nedersta terrassmuren

Snart dags för nedersta terrassmuren

Snart dags för nedersta terrassmuren i projektet i Bjärred. Det har varit en del gjutning av mellanmurar, som ska slutföras under veckan. Det är mycket “pysslande” med gjutformar för murarna i synnerhet den svängda muren, som fick byggas på backen, för att sen lyftas på plats med kran. Formarna måste dessutom vara starka. Vi räknade …

Japanska trädgårdar

Japanska trädgårdar

Japanska trädgårdar är fascinerande. De är så olika våra trädgårdar, men det finns ändå ett släktskap med vår egen kultur. Kanske är det materialkänslan och det enkla renodlade uttrycket som är den gemensamma nämnaren i japansk formgivning och skandinavisk funktionalism. Det japanska sättet att använda materialen, vattnet, stenarna, mossan och växterna är tilltalande och rogivande. …

Ditt utekök i sommar!

Bygg ditt utekök i sommar! Ta vara på sommaren och din trädgård och lev ett härligt uteliv, med början tidigt i vår och till lång fram på hösten. Tillsammans med familjen kan du vara ute och laga mat och grilla. Hur ser din ideala grillplats ut? Räcker det med en grill, eller vill du ha …

Andra stödmuren på plats

Andra stödmuren på plats!

Projektet med villaträdgården i Bjärred rör sig framåt och nu är andra stödmuren på plats. Det har blivit lite mer plats att röra sig på för maskinerna. På tisdag i nästa vecka ska murarna mellan de båda murarna gjutas. Under följande veckor ska den tredje och sista stödmuren sättas på plats, samt trappor gjutas. Därefter …

Äntligen igång med stödmurar

Äntligen igång!

Äntligen igång med anläggning av villaträdgården i Bjärred, som jag gjorde ett skissförslag till, under våren 2020. Efter tre månaders uppehåll och byte av entreprenör, har vi börjat bygga den översta av tre stödmurar. Vi använder stödmurselement från Starka, som vi sedan kommer att klä med kalksten från Sjöström Stenförädling AB, på Öland. De murar …

trendspaning 2021

Trendspaning 2021

Trendspaning 2021 handlar egentligen lite om något som man kunde ana vid denna tiden redan för ett par år sedan. Detta något handlar om att vi vill vara mer ute i naturen. Något som har accentuerats under det gångna årets pandemi. Naturen och den egna trädgården har blivit en plats man vill vistas i och …

Enghaveparken

Enghaveparken i Köpenhamn

Den historiska Enghaveparken, på Vesterbro i Köpenhamn har förvandlats till Köpenhamn största klimatprojekt. Enghaveparken anlades 1928 som ett andningshål för arbetarbefolkningen i det fattiga och mörka Vesterbro. Den var en neoklassisk anläggning med geometriska axlar, spegelbassäng, lekplats och scen. Med dagens klimatförändringar, med skyfall, har det funnits anledning att ompröva parkens funktioner och Enghaveparken har …

min utebutik

Min utebutik

I min utebutik har jag samlat produkter för trädgården, som jag tycker är bra och som jag gärna vill hjälpa mina uppdragsgivare att komplettera sin trädgård med. Det viktiga är att produkterna ska ha bra kvalite, med bra material, gediget gjorda och med lång livslängd. Jag tycker det är en viktig länk i hållbarhetsarbetet. Att …

Digitala möten

Digitala möten är resultatet av lång tids funderingar över sätt att kunna genomföra trädgårdsprojekt på distans. Utan att behöva ägna sig åt långa resor, som egentligen är oproduktiva och som dessutom fördyrar i onödan. Coronan gjorde det ännu intressantare att prova olika metoder. Jag har kommit fram till att digitala möten kan fungera och har …

Hallamölla

Hallamölla

Vattenfallet vid Hallamölla är med sin fem fall Skånes högsta och bildar tillsammans en fallhöjd på drygt 23 meter. Vattenfallet är i sig en stor upplevelse och väl värda ett besök, under vilken årstid som helst. Hallamölla omtalas första gången år 1491, i samband med ett arvskifte i Eljaröd efter Stig Olsson Galen av Bollerup. …

Brösarps norra backar

Brösarps norra backar

I dag blev det en vandring i Brösarps norra backar. Vi gick den blå leden, den s.k. Glimmebodaleden, som är ca 5 km lång och utgår från Glimmebodagården, en kringbygd gård från 1790-1860-talen. Glimmeboda blev ett skogsvaktartorp under Glimminghus redan 1624, då Axel Rosencrantz förvärvade en del av Kongsoran av Christian IV. Detta blev Glimminge …

Kronovalls Store Vång

Kronovalls Store Vång

På Annandagen blev det en kort promenad på naturreservatet Kronovalls Store Vång. Ordet vång betyder ”del av åker eller äng” och den här före detta ängen är en vidsträckt betesmark som sedan länge tillhört Kronvalls gods. Under lång tid slogs hö på Store vång, som blev vinterfoder åt traktens kreatur. Idag betar kreaturen här under …

smultronställen, hagar

Egna smultronställen

Skånes smultronställen är överfulla av besökare denna sommar. Utlandsresenärerna har stannat hemma och upptäcker sevärda miljöer på närmare håll. Det är ju positivt, men kanske mindre bra i dessa tider att vi trängs. Det finns naturligtvis en lösning även på det – upptäck dina egna smultronställen! Det finns så mycket mer att se och upptäcka …

Lathyrus odoratus 'Cupani'. luktärt

Växter för din trädgård – luktärt

Lathyrus odoratus, luktärt, är en av de växter som ingår i min serie artiklar om växter som ligger rätt i tiden. Det handlar om växter som bidrar till en hållbar trädgård där ditt miljöavtryck blir så litet som möjligt. Din trädgård kanske till och med bidrar med något positivt för miljön. De har dessutom fördelen att …

Växter för din trädgård – ärtor

  Pisum sativum, ärtor, är en av de växter som ingår i min serie artiklar om växter som ligger rätt i tiden. Det handlar om växter som bidrar till en hållbar trädgård där ditt miljöavtryck blir så litet som möjligt. Din trädgård kanske till och med bidrar med något positivt för miljön. De har dessutom …

shinrin yoku i trädgården

Shinrin Yoku i trädgården

Shinrin Yoku i trädgården tänker jag mig är ett sätt att även i trädgården använda de tankar och idéer, som utvecklats i Japan, om skogens och naturens positiva inverkan på vår hälsa. Jag har i ett tidigare inlägg skrivit om Shinrin Yoku, skogsbad. Det är ju kanske inte alltid som man har tid och möjlighet …